EN
Search Menu

Het Tetterode-complex in Amsterdam-West is een voormalige lettergieterij die sinds de jaren ’80 is getransformeerd tot een woon- en werkpand. Het gebouw, met zijn rijke geschiedenis en architectonische diversiteit, is bewaard gebleven dankzij de inzet van buurtbewoners en krakers, en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in de creatieve en stedelijke ontwikkeling van de buurt. De vele handen in en van Tetterode vormen samen een grote verzameling disciplines die elkaar uitdagen, aanvullen en stimuleren, wat resulteert in een rijke creatieve cultuur.

Ineke, al 35 jaar bewoner van Tetterode

“Tetterode is een dorp met alle mooie en minder mooie dingen die bij een dorp horen. Het is een dorp waar mensen al lang, in min of meer dezelfde samenstelling, met elkaar samenleven. Mijn wens zou zijn om het te behouden voor de toekomst, maar dat wil niet zeggen dat de opvattingen of visies uit de jaren tachtig hetzelfde moeten blijven. Tetterode is opgebouwd doordat heel veel mensen iets wilden maken waar zij zich thuis in zijn gaan voelen, en waarvan je hoopt dat het door nieuwe handen wordt overgenomen.”

Still uit de film 'De Kracht van Onze handen'

De kracht van onze handen

De documentaire “De Kracht van Onze Handen” belicht de creatieve gemeenschap die in Tetterode woont en werkt en onderzoekt welke rol zulke gemeenschappen spelen in de ontwikkeling van de stad. De film brengt een ode aan het ambacht en toont het belang van dit soort plekken voor de leefbaarheid van onze steden. Het biedt een kans om de dialoog te bevorderen over hoe vastgoedontwikkeling kan bijdragen aan het behoud en de groei van organische gemeenschappen in een snel veranderende stedelijke omgeving.

Being ondersteunt deze documentaire omdat we geloven in de kracht van creativiteit als motor voor innovatie en duurzame stedelijke ontwikkeling. Tetterode is dankzij haar bewoners en gebruikers niet alleen een rijksmonument geworden, maar ook een symbool van de Amsterdamse cultuur en identiteit

Still uit de film 'De Kracht van Onze handen'

Onur Can Tepe, filmmaker

“Met deze documentaire hopen we een discussie te inspireren over de waarde van nostalgie en culturele diversiteit in de stedelijke ontwikkeling van Amsterdam. Creativiteit heeft letterlijk en figuurlijk ruimte nodig om te ademen; een veilige plek kan zo’n gemeenschap stimuleren. Ontwikkelaars kunnen hierbij een ondersteunende rol spelen door burgerinitiatieven te volgen en te versterken. Dit soort omgevingen komen uit het hart, en soms moet je goed luisteren om dat hart te kunnen horen."

‘De Kracht van Onze Handen’ is een documentaire door Onur Can Tepe, Jelle Baars, Magda Augusteijn en Jana Chocholackova.

De historische foto’s zijn afkomstig uit het Stadsarchief Amsterdam.