EN
Search Menu
BunkerToren: Een ode in beton
IMPACT: Public

BunkerToren: Een ode in beton

28 maart 2023

brutalistisch icoon

De transformatie van de Bunker in Eindhoven brengt een brutalistisch icoon samen met moderne architectuur. Deze short doc van filmmaker Marcel IJzerman brengt aan de hand van interviews, historisch beeldmateriaal en filmmateriaal tijdens de bouw de ontwikkeling van de BunkerToren en het omliggende landschap prachtig in beeld.

Bekijk de film ‘BunkerToren – Een ode in beton’ hieronder.

© Ossip van Duivenbode

Van brutalistische kolos naar uitnodigend woongebouw

Jarenlang was de Bunker het bruisende centrum van het studentenleven in Eindhoven. Nu heeft deze plek een tweede leven gekregen – de BunkerToren en het omliggende BunkerPark geven een nieuwe impuls aan de wijk en de stad.

De brutalistische Bunker van Huig Maaskant is grondig gerenoveerd en uitgebreid met een indrukwekkende woontoren van 100 meter hoog. In plaats van om het monument heen te werken, is in het ontwerp van de toren gekozen voor een voortzetting van de stijl van Maaskant.

Het omliggende BunkerPark versterkt de drie groene assen die de stad Eindhoven karakteriseren. DELVA heeft de bestaande parkeervoorziening getransformeerd tot een ruim opgezet publiek park, wat de leefbaarheid van het gebouw en de omliggende wijk ten goede komt. Het groen rond (en op) het gebouw dient als waterbuffer en draagt tegelijkertijd bij aan de biodiversiteit, door het gebruik van inheemse planten.

Bezoek projectpagina
meer public impact:
De erfenis van de Metzelaars
IMPACT: Public

De erfenis van de Metzelaars

Er bestaan slechts een handjevol koepelgevangenissen in de wereld, en toch bevinden zich maar liefst drie van deze imposante bouwwerken in Nederland.

Atelier Van Lieshouts “Brutalistische Aap” siert De BunkerToren in Eindhoven
IMPACT: Public

Atelier Van Lieshouts “Brutalistische Aap” siert De BunkerToren in Eindhoven

Met de "Brutalistische Aap" heeft Atelier Van Lieshout een kunstwerk gecreëerd dat niet alleen De BunkerToren siert, maar ook een statement maakt over de blijvende waarde van brutalisme als architecturale stijl.

Provada 2023: connecting people and places
IMPACT: Public

Provada 2023: connecting people and places

Op dinsdag 13 juni startte Provada voor Being met, inmiddels traditiegetrouw, een relatielunch in het nhow Amsterdam RAI Hotel. Zo'n 50 collega's en zakelijke partners kwamen samen om elkaar te ontmoeten voorafgaand aan de grootste vastgoedbeurs van Nederland.