EN
Menu
← Terug

De Oosterlingen

Program

Mixed use (woningen, horeca en werken)

Schedule

2021-2025

Status

In ontwikkeling

Size

13.950m2

In het kort

Op één van de laatste kavels van Oostenburg ontwikkelt Being De Oosterlingen. Een bijzondere familie van zeven markante gebouwen, ontworpen door MVRDV, elk met een overtuigende, herkenbare identiteit. Samen vormen ze een vitaal eiland in de drukke stad, een stedelijke oase met een geheel eigen, bruisende dynamiek.

Het concept

De Oosterlingen is een nieuwe woon-werkplek met historisch besef, waar aandacht voor rust en ruimte hand in hand gaat met verbinden — van bewoners en buurtgenoten, jongeren en senioren, stad en natuur, verleden en heden. Een vitale leefomgeving met een verscheidenheid aan publieke voorzieningen. Een eiland binnen de wateren van de hoofdstad waar het leven wordt gevierd.

Het waterrijke Oostenburg, om de hoek van de Czaar Peterstraat, kent een rijke industriële historie. Hier meerden de VOC-schepen aan om hun lading te lossen. Het stoere karakter van dit specifieke stukje Amsterdam komt terug in de vormgeving en materialisatie van de panden. Architectenbureau MVRDV vertaalde de omgeving naar een contrastrijk volume van zeven expressieve panden. Tezamen huizen ze 144 appartementen. De variëteit aan huur- en koopwoningen is aantrekkelijk voor diverse doelgroepen, van gezinnen en young professionals, tot expats en empty nesters.

Ways of making impact

In het ontwerp is veel aandacht besteed aan de materialisatie van de gebouwen; ze hebben gevels van terracotta, hout en (gerecycled) baksteen tot rammed earth. De zeven gebouwen brengen allemaal hun eigen kwaliteiten in, gezamenlijk vormen ze één verhaal. Dat verhaal gaat over alles wat bloeit en groeit, leeft en zich ontwikkelt op het eiland.

Een verrassend ensemble van gebouwen op de kop van het eiland, aan het plein, vormt een entree voor het gebied en reikt de hand naar de directe omgeving en de rest van de stad. Met veel zichtbaar groen, in de vorm van semipublieke daktuinen met elk een eigen functie om de dierenwereld hier straks welkom te heten. Dit geldt eveneens voor de groene façade, die vormt straks een uitnodigend welkom voor onder meer de lokale spoorbedvogel.

Welzijn, de menselijke maat, en welbevinden staan centraal. Zodat iedereen zich duurzaam aan deze unieke plek kan hechten. Zogenaamde prikkelzones ondersteunen de veranderende behoefte voor levendigheid, verbinding of juist rust. De veelzijdige programmering waaronder horeca, cultuur en werkplekken, sluit hierbij aan. Er is ook aandacht voor de individuele binnenwereld, met semipublieke en private ruimten, en door het slim nadenken over de oriëntatie van de gebouwen en indeling naar verschillende doelgroepen, leefstijlen en bioritmen.

Omgevingspsychologie

Tegelijk kent het eiland een hoge bouwdichtheid. Samen met een omgevingspsycholoog is onderzocht hoe de nieuwe bewoners zich straks echt thuis zullen voelen, op ‘hun’ eiland. Herkenbaarheid van ‘mijn gebouw’ bleek van essentieel belang. In dialoog met de architect heeft dit geleid tot een opmerkelijke speelsheid binnen en tussen de volumes, vergaande detaillering en onderscheidende materialisatie. Naast de onderscheidende vorm en materialisatie verschillen ook de functies per gebouw, qua type woningen maar ook bijvoorbeeld in de programmering.

Oppervlakte m2
Oplevering
Gebouwen
Woningen

Partners

MVRDV
IMd
Arup
DGMR
IGG
DELVA Landscape Architecture & Urbanism
De Omgevingspsycholoog
Buildings That Matter
Area of People
...,staat
Heeren Makelaars

Map