EN
Search Menu
← Terug

Koepel District Breda

Program

Binnenstedelijke herontwikkeling met cultuur, kantoren, woningen, horeca, openbare ruimte en publieksfuncties

Schedule

2022 - 2028

Status

In ontwikkeling

Size

Ongeveer 46.200 m2

Het iconische 19e-eeuwse Koepelcomplex in Breda ondergaat een transformatie tot een toekomstgericht en bovenal toegankelijk terrein voor wonen, werken, vrije tijd en cultuur. Met behoud van historie en duurzame vernieuwing, blazen we nieuw leven in dit karakteristieke Bredase erfgoed.

Concept

De komende jaren verandert het koepelcomplex in een levendige bestemming die past bij de hedendaagse dynamiek van Breda. Het voorheen gesloten complex zal zich ontvouwen als een open en doorwaadbaar gebied dat met haar diverse landschappen verbonden is aan de binnenstad. Het concept is een “dorp in de stad” waar het mogelijk is om te wonen (in alle segmenten), verblijven, (net)werken, ideeën uit te wisselen, ontspannen, sporten, en cultuur te beleven.​

Geschiedenis

Het markante koepelcomplex grenst aan het historische centrum van de Noord-Brabantse stad en beslaat een terrein van ruim drie hectare groot. Het omvat diverse monumentale gebouwen, met als blikvanger de indrukwekkende koepelgevangenis.

De koepel werd tussen 1882 en 1886 gebouwd naar een ontwerp van architect en ingenieur Johan Frederik Metzelaar, die er internationale bekendheid mee verwierf. Het bijzondere koepelgebouw, met 205 identieke cellen, heeft een open, cirkelvormige middenruimte zodat bewakers de hele gevangenis vanuit het midden konden overzien. Een koepel met ijzeren spanten en een diameter van maar liefst 53 meter bekroont het dertig meter hoge rijksmonument. Ook een voormalige vrouwengevangenis, een poortgebouw en verschillende gerechtsgebouwen maken deel uit van het complex.

Partners

OMA
VDD Project Development
B-architecten
DELVA Landscape Architecture & Urbanism
BBN
DGMR
IMd Raadgevende Ingenieurs
CBRE
Van de Water Groep
The Space Factory

Map