EN
Search Menu
← Terug

YOTEL
Amsterdam

Program

Hotel, park

Schedule

2015-2019

Status

Opgeleverd

Size

6.500m2

In het kort

YOTEL Amsterdam is een weerklank op de ingrijpende transformatie van Buiksloterham in Amsterdam Noord. Het voormalige industriegebied verandert in rap tempo in een dynamisch en circulair stadswijk en vormt inmiddels een integraal onderdeel van Amsterdam. Door het open karakter, de BREEAM Excellent certificering en de bijdrage aan de menging van functies in het gebied, voegt het hotel zich op meerdere fronten in het overwegend industriële en snel ontwikkelende Buiksloterham.

Het concept

YOTEL Amsterdam is uiterst circulair en gerealiseerd met respect voor de duurzame en sociale ontwikkeling van Buiksloterham. De lokale gemeenschap was nauw betrokken bij de ontwikkeling van het hotel. Een collectieve behoefte aan ruime groenvoorzieningen en uitnodigende horeca leidde tot een geïntegreerd ontwerp met als speerpunten de connectie tussen interieur en omringend groen, plekken voor interactie en een circulair watersysteem.

Ontwikkelaar
Dirk Dekker, Being

"Van meet af aan wees de buurt op een sterke behoefte aan groen en openbare horeca. En ons ontwerp is gebaseerd op deze wens.”

Ways of making impact

Direct aan het Tolhuiskanaal, bestaat het 202-tellende hotel YOTEL Amsterdam uit vijf geschakeerde volumes in een park. Ze variëren in hoogte, functie en sfeer, zijn gegroepeerd rond patio’s, met in het hart van het complex de collectieve ruimte waar toeristen, zakelijke reizigers en Amsterdammers elkaar treffen. Aan de zonnige zijde vormen het publieke restaurant, het terras, de tuin en de aanlegsteiger een aantrekkelijk geheel aan het waterfront.

Het hotel is voorzien van veel buitenruimte in een parkachtige setting, met een ruim terras aan het water. De beplantingsvelden dragen een mix in zich van vaste planten en grassen. Allen specifiek gekozen om een aanvulling te zijn op de biodiversiteit.

YOTEL Amsterdam doet mee met de ontwikkeling van Buiksloterham van industriegebied tot gemengde stadswijk. Sociaal is het hotel verankerd door samen te werken met partners uit de buurt op gebied van koffie en bier, kunst en film. Ruimtelijk sluit het aan op het nieuwe netwerk van routes; de doorgaande Asterweg en dwars daarop het wandel- en fietspad richting EYE, met een nieuwe, toekomstige brug over het Tolhuiskanaal.

Slim ontwerp, innovatie en duurzaamheid zijn belangrijke uitgangspunten voor het hotelconcept. Buiksloterham is namelijk niet aangesloten op stadsverwarming of op het gasnet en dus is het hotel vanzelfsprekend all-electric. In een deel van de energie wordt voorzien door PV-panelen op de daken en op die van de naastgelegen, enorme hal. In de bedrijfsvoering wordt de energievraag zoveel mogelijk gereduceerd. Om het doorgaans hoge waterverbruik in hotels hier terug te dringen ((zo’n 200 liter water per dag per kamer), is een circulair systeem ontwikkeld waarin regenwater wordt verzameld, opgeslagen en zichtbaar wordt hergebruikt voor irrigatie en voor het doorspoelen van toiletten.

Bij de ontwikkeling van YOTEL Amsterdam staat duurzaam bouwen centraal. Bewust is gekozen voor modulaire constructie vanwege de bouwsnelheid, optimale productieomstandigheden en beperking van afvalstromen en transportbewegingen. Alle 202 kamers zijn geprefabriceerd, zelfdragend en op locatie rechtstreeks vanaf de vrachtwagen gestapeld – met een ‘stapeltijd’ van slechts acht weken.

Oppervlakte m2
Hotelkamers
Modulaire bouwtijd op locatie d
Oplevering

Architect
Rutger van der Meer, Studioninedots

"We hebben geprobeerd de publieksfuncties van het hotel zoveel mogelijk uit elkaar te trekken om maximale interactie met de tuin te krijgen."

Partners

Studioninedots
DELVA Landscape Architecture & Urbanism
DesignAgency
Heddes
Ursem Modulaire Bouwsystemen
IMd Raadgevende adviseurs
Techniplan
Arup
Copper8
Markus in samenwerking met Reaseuro
Schouten Techniek
Pieters bouwtechniek
Eteck in samenwerking met Schouten Techniek
BBN

Map