EN
Search Menu

De bouw van De Oosterlingen is gestart! Op een van de laatste onbebouwde kavels van Oostenburg verrijzen binnenkort zeven expressieve woongebouwen, die samen een levendig Amsterdams straatje vormen. De realisatie van dit ensemble vormt een belangrijke stap in de transformatie van deze historische scheepswerf tot levendige stadswijk.

karaktervol ontwerp

Het waterrijke Oostenburg, om de hoek van de Czaar Peterstraat, kent een lange industriële historie en diende ooit als aanmeerplek voor schepen en opslagplaats voor allerhande specerijen. Het stoere karakter van dit specifieke stukje Amsterdam vindt zijn weerklank in de vormgeving en materialisatie van De Oosterlingen. Architectenbureau MVRDV vertaalde de omgeving naar een volume van zeven expressieve panden, die samen een rijkgeschakeerd Amsterdams straatje vormen. Het project beslaat een totaaloppervlakte van circa 14.000 m2 en bestaat uit 141 koopappartementen en 550 m2 aan commerciële ruimte.

divers geheel

Elk gebouw onderscheidt zich door een unieke materiaalkeuze – van keramiek en hout tot drystack baksteen, bio-based composites en rammed earth. Met namen als de zwaluwtoren, het riet, de imker, de tuin en het huis, verweven de gebouwen hun individuele kenmerken tot een samenhangend verhaal, waarin duurzaamheid en biodiversiteit centraal staan. Het ontwerp werd ontwikkeld in samenwerking met een omgevingspsycholoog en houdt niet alleen rekening met de natuur, maar ook met menselijk welzijn. De Oosterlingen brengt balans tussen levendigheid en rust, dankzij een intiem stedelijk landschap met groene daktuinen en gevels die afsteken tegen het industriële erfgoed van het eiland.

“De Oosterlingen staat symbool voor onze toewijding aan het creëren van betekenisvolle en duurzame leefomgevingen. Dit project, in het hart van Amsterdam, slaat een brug tussen de historie van Oostenburg en de behoeften van de hedendaagse en toekomstige stadsbewoners”, aldus Dirk Dekker, medeoprichter en -eigenaar van Being.