EN
Search Menu

Het groene hoogtepunt van de Oosterlingen

Door de jaren heen heeft Amsterdam, met haar historische grachten en architecturale pracht, zich ontpopt als een stad die steeds meer toegewijd is aan duurzaamheid. Een voorbeeld van deze groene revolutie is te vinden op het historische Oostenburg, zo ook binnen het project Oosterlingen. Deze ontwikkeling in het hart van Amsterdam combineert de rijke historie van Oostenburg met een moderne visie op stedelijke duurzaamheid. Een focuspunt binnen deze visie zijn de groene daken.

Oostenburg: historie en vernieuwing

Oostenburg, ooit een bloeiende industriële scheepswerf, heeft de transformatie ondergaan naar een moderne, groene stadswijk waar auto's te gast zijn en groen en duurzaamheid de boventoon voeren. Het behoud van de historische charme en de integratie van moderne voorzieningen en architectuur gaan hand in hand.

De Oosterlingen, ontworpen door Winy Maas, architect en medeoprichter MVRDV, bestaat uit zeven opvallende gebouwen die een eerbetoon vormen aan het eilandleven, de buurt en Amsterdam zelf. Wat deze gebouwen nog unieker maakt, is wat er bovenop prijkt: groene daken die als levende oases fungeren.

biodiversiteit in het hart van de stad

De groene daken van de Oosterlingen zijn geen gewone daken; het zijn levende tuinen en natuuroases die bijdragen aan de groene, duurzame visie van het project. Deze daken zijn bedekt met mos sedum, een plantensoort die niet alleen zorgt voor verkoeling, maar ook overtollig regenwater absorbeert, waardoor het risico op wateroverlast in de stad vermindert. In totaal zijn er zo'n 50 plantensoorten die de groenbeleving compleet maken, waaronder blauweregen klimplant, beukenhaag, klimop, steeneik en vetplanten.

Ze bieden niet alleen esthetische waarde; ze zijn ook een toevluchtsoord voor flora en fauna. Bijenhotels trekken bestuivende bijen aan, terwijl nestkasten beschutting bieden aan inheemse huismussen. Dit bevordert de biodiversiteit in het stedelijk gebied, waardoor de stad een nog gezondere leefomgeving wordt.

Een groene toekomst voor Amsterdam

Het project Oosterlingen op Oostenburg is een herkenbaar voorbeeld van de duurzame revolutie die Amsterdam doormaakt. Groene daken zijn niet alleen een visuele aantrekkingskracht, maar ze belichamen ook de toekomst van duurzaam stedelijk leven. Terwijl de stad blijft evolueren, zal de aanwezigheid van deze groene daken op de Oosterlingen dienen als een blijvende herinnering aan de toewijding van Amsterdam aan een groenere en duurzamere toekomst.

Bezoek projectpagina