Hoe kunnen materialen bijdragen aan welzijn, zowel vanuit een design- als gedragsperspectief? Deze vraag stond centraal in het Bio Mirror onderzoek dat is uitgevoerd door ontwerpstudio Alissa+Nienke in samenwerking met gedragspsycholoog Renske Bongers bij ons op kantoor.
In samenwerking met omgevingspsycholoog Renske Bongers willen Alissa en Nienke interieurproducten ontwikkelen waarvan bewezen is dat ze bijdragen aan individuele gezondheid en geluk. Het onderzoek is gericht op de perceptie van stress in de werk- en leefomgeving, terwijl componenten van een omgeving onderzocht worden die stressverlagende effecten kunnen induceren in combinatie met ontspannende resultaten.
Door deze elementen in muren of installaties op te nemen, is er een zintuiglijke ervaring gecreëerd, met interactieve opties, die tegelijkertijd de weerkaatsing met zich meebrengen van iets dat vergelijkbaar is met een powernap. Of het nu een oplading of gewoon een boost is, energie wordt vernieuwd en herwonnen door de hele ruimte, en eindelijk is er een moment voor rust, ontspanning en rust.
Door zachte fascinatie voor kleine bewegende objecten of reflecties en glinsterende lichten kunnen mensen even de tijd nemen om te staren. De hersenen een moment geven om op te laden door rond te dwalen en moeiteloos te denken. Kleine momenten die we tijdens onze (werk)dag nodig hebben om gerichte aandachtsmoeheid te voorkomen (wanneer je je niet meer kunt concentreren omdat je hersenen moe worden van het continu doorwerken).
Een installatie die in het Bio Mirror-onderzoek op het Being kantoor is geïnstalleerd, is Dangling Mirror. Op basis van de Attention Restoration Theory (ART) is een bewegend patroon toegevoegd aan Dangling Mirror. Met een briesje lucht (in dit geval door ventilatoren) bewegen de kleine spiegels in een kabbelend effect.
Dangling Mirror nodigt je uit om je af te vragen, te staren en je gedachten te laten afdwalen door een zachte fascinatie op te roepen. U kunt ernaar kijken zonder de informatie te hoeven verwerken. Zoals kijken naar de wolken in de lucht of de wind die door de bomen beweegt. Dangling Mirror kan worden gebruikt in een onbewuste toepassing. Het is daar op de achtergrond en doet zijn ding. Het helpt je te focussen door slechts een klein beetje prikkels te geven om je geest actief te houden.
POP Coins is een andere installatie die in het Bio Mirror-onderzoek is gebruikt. Deze POP Coins kunnen worden gebruikt in een onbewuste toepassing. Door een zachte fascinatie op te wekken, grijpt POP Coins je aandacht en helpt je even los te laten door te staren naar het glinsterende effect.
De reflecties van licht op het metaal zorgen voor allerlei kleurvariaties, die vanuit elke hoek veranderen. Als een kameleon gedraagt POP Coins zich anders in elke ruimte of met de dag die voorbijgaat. Waardoor je wilt zien welke kleurreflecties er gebeuren elke keer dat je erlangs loopt.
In het kort, het onderzoek gaf inzicht in hoe stressverlagende ingrediënten het beste toegepast kunnen worden in een ruimte, zodat het bijdraagt aan het welzijn van individuen. Door het locatieonderzoek verkregen zij inzichten in hoe objecten functioneren en hoe mensen ze ervaren. De momenten van rust werden binnen kantoormuren gestimuleerd door de installaties. Dit kwam deels doordat deze geassocieerd werden met elementen uit de natuur. De zintuigelijke ervaring hielp om de focus voor een kort moment te verleggen, de gemoedstoestand te veranderen en de energievoorraad weer aan te vullen.
Bio Mirror-onderzoek is uitgevoerd door ontwerpstudio Alissa+Nienke in samenwerking met gedragspsycholoog Renske Bongers, Future Everyday onderzoeksgroep van TU/eindhoven en Virtual Reality Design Methods Lab van TU Delft. Fotografie door Ronald Smits.