EN
Search Menu
The Bigger Picture: Hoe groen is groen genoeg?
IMPACT: Ecological

The Bigger Picture: Hoe groen is groen genoeg?

20 november 2021

in het kort

Een serie prikkelende gesprekken over morgen.

Essentiële onderwerpen die van invloed zijn op duurzame en kwalitatieve leefomgevingen.

the bigger picture

De diepte in, op zoek naar innovatieve antwoorden op vraagstukken rondom duurzame stedelijke ontwikkeling. Dialogen die uitnodigen tot breder denken, anders benaderen en van een andere kant bekijken. Om dat wat vastgeroest is los te maken en het blikveld te verruimen. Zo creëren we samen blijvende verandering. Omdat we allemaal onderdeel zijn van something bigger.

#01 Hoe groen is groen genoeg?

Architect David Gianotten en Boswachter Tom van Duuren spreken over de waarde van groen in de stedelijke omgeving. Ondanks hun verschillende achtergronden vinden ze raakpunten in hun werkveld en visie.  Samen verkennen ze de rol van groen in de stad en hoe natuur en bebouwing hand in hand kunnen gaan. Wat is de optimale verhouding tussen bos en beton? En is groen altijd goed? Over één ding zijn ze het eens: waardevolle natuur in de stad kan alleen ontstaan als er net zoveel passie is voor natuur als voor architectuur.

TOM VAN DUUREN

Tom van Duuren is expert op het gebied van stadsnatuur. Velen in Eindhoven kennen hem als ‘de bomenman’. Alhoewel hij dat zelf anders ziet. Breder. Zoals hij ook het leven bekijkt. Tom zet zich in voor de bewustwording rondom boombeheer bij bewoners, ter bevordering van de stad als fijne biotoop. Een schakel tussen mens en groen. Hij adviseerde bij de vergroening van verschillende grootschalige vastgoedprojecten, waaronder de Trudotoren op Strijp-S en de transformatie van het VDMA-terrein in Eindhoven. Daarnaast is hij co-auteur van verschillende publicaties en een veelgevraagd spreker op het gebied van beheer en onderhoud van stedelijk groen.

DAVID GIANOTTEN

David Gianotten is Managing Partner – Architect bij OMA, waar hij verantwoordelijk is voor het management, de bedrijfsstrategie en de groei van het bureau wereldwijd. Als verantwoordelijke Partner overziet hij ook het ontwerp en de bouw van diverse projecten, waaronder het Taipei Performing Arts Centre, het Bajes Kwartier in Amsterdam en het nieuwe VDMA-terrein in Eindhoven. Sinds 2016 is hij daarnaast professor aan de Technische Universiteit Eindhoven voor de Architectural, Urban Design & Engineering faculteit.

meer ecological impact:
Het groene hoogtepunt van de Oosterlingen
IMPACT: Ecological

Het groene hoogtepunt van de Oosterlingen

Door de jaren heen heeft Amsterdam, met haar historische grachten en architecturale pracht, zich ontpopt als een stad die steeds meer toegewijd is aan duurzaamheid.

De groene longen van The Joan
IMPACT: Ecological

De groene longen van The Joan

Met deze groene plantenwanden halen we de voordelen van de natuur naar binnen op elke verdieping van het vooruitstrevende kantoorgebouw in Amsterdam-Duivendrecht.

Provada 2022: Een gebouw als circulaire belofte
IMPACT: Ecological

Provada 2022: Een gebouw als circulaire belofte

Een gebouw in de binnenstad is meer dan alleen maar een kantoor, een winkel of een woning. Het is onderdeel van de beleving van een stad. Renovatie en transformatie van gebouwen spelen een steeds grotere rol in binnensteden, zeker nu ruimte schaarser wordt.