EN
Search Menu
Atelier Van Lieshouts “Brutalistische Aap” siert De BunkerToren in Eindhoven
IMPACT: Public

Atelier Van Lieshouts “Brutalistische Aap” siert De BunkerToren in Eindhoven

25 juli 2023

Atelier Van Lieshout's "Brutalistische Aap” siert De BunkerToren in Eindhoven.

De BunkerToren, geïnspireerd op het brutalistische bouwwerk ‘De Bunker’ van Huig Maaskant uit 1969, onthult een nieuwe toevoeging: De “Brutalistische Aap” is een opvallende sculptuur met een duidelijke handtekening van Atelier Van Lieshout. Tegelijkertijd legt het de essentie van het brutalisme vast, met zijn rauwe vormen die gelijkenis vertonen met het beton dat kenmerkend is voor deze architecturale stijl. Het past perfect bij het no-nonsense karakter van zowel het gebouw als de stad Eindhoven. Ook zijn er subtiele verwijzingen naar de welvingen van art deco, wat kracht en vitaliteit aan het kunstwerk toevoegt.

De herontwikkelingsplannen voor De Bunker, een opvallend voorbeeld van modern brutalisme in Nederland, dient als een voedingsbodem voor architectonische en stedenbouwkundige vernieuwing.

Fotografie: Nadia ten Wolde

spiegel van de samenleving

Dit kunstwerk straalt niet alleen ruwe authenticiteit uit, maar belichaamt ook moed en onafhankelijkheid. De "Brutalistische Aap" wordt gezien als een Bokito die zich niet laat temmen en als een King Kong die zonder aarzeling de toren beklimt om zijn tegenstanders te weerstaan.

De keuze voor de aap als symbool is doelbewust, omdat het een brede doelgroep aanspreekt en uitnodigt tot interactie. Kunst maken is voor Atelier Van Lieshout een proces waarbij indrukken van de directe leefomgeving worden vertaald naar krachtige beelden die een weerspiegeling zijn van de samenleving. De "Brutalistische Aap" fungeert als een spiegel van de samenleving, waarbij de rationele en irrationele aspecten van het creatieve proces ons herinneren aan de complexiteit van onze wereld.

Atelier Van Lieshout kreeg de vrijheid om het kunstwerk te creëren zonder een specifieke opdracht, behalve het gebruik van de locatie en het gebouw als inspiratiebron. De aap ontstond als een organische expressie van de directe leefomgeving, met het historische en tijdloze karakter van De Bunker als achtergrond.

verbondenheid tussen mens en aap

De monumentale kwaliteiten van De Bunker, ontworpen door architect Huig Maaskant, worden nu gewaardeerd en geëerd met de herontwikkeling van De BunkerToren. De rauwe uitstraling van het brutalisme sluit naadloos aan bij de "Brutalistische Aap", die op zijn beurt de historische waarde en de tijdloze kracht van dit iconische gebouw benadrukt. Het kunstwerk symboliseert tevens de evolutionaire verbondenheid tussen mens en aap, waarbij we als mensheid voortbouwen op de erfenis van onze primitieve voorouders.

Met de "Brutalistische Aap" heeft Atelier Van Lieshout een kunstwerk gecreëerd dat niet alleen De BunkerToren siert, maar ook een statement maakt over de blijvende waarde van brutalisme als architecturale stijl. Het nodigt bezoekers uit om na te denken over de relatie tussen mens, architectuur en samenleving, terwijl het de inspirerende kracht van deze unieke bouwstijl belicht en een nieuw tijdperk inluidt.

Fotografie: Nadia ten Wolde
Bezoek projectpagina
meer public impact:
De erfenis van de Metzelaars
IMPACT: Public

De erfenis van de Metzelaars

Er bestaan slechts een handjevol koepelgevangenissen in de wereld, en toch bevinden zich maar liefst drie van deze imposante bouwwerken in Nederland.

Provada 2023: connecting people and places
IMPACT: Public

Provada 2023: connecting people and places

Op dinsdag 13 juni startte Provada voor Being met, inmiddels traditiegetrouw, een relatielunch in het nhow Amsterdam RAI Hotel. Zo'n 50 collega's en zakelijke partners kwamen samen om elkaar te ontmoeten voorafgaand aan de grootste vastgoedbeurs van Nederland.

Een rijke geschiedenis aan de Stadhouderskade
IMPACT: Public

Een rijke geschiedenis aan de Stadhouderskade

Het vernieuwde Aurora wordt een combinatie van karakterbehoud én innovatie. De ambitie is moderniseren, verduurzamen en vergroenen met respect voor de historie en unieke kenmerken van het gebouw.