EN
Search Menu
← Terug

BunkerToren

Program

Woningen, kantoren, horeca, park

Schedule

2016-2022

Status

Opgeleverd

Size

34.000m2

In het kort

Het voormalige studentencentrum van de Technische Universiteit Eindhoven transformeert naar een iconische woontoren. Met gedurfde architectuur en een schilderachtig parklandschap biedt BunkerToren een nieuwe dimensie aan wonen in Eindhoven.

Concept

BunkerToren blaast nieuw leven in een brutalistisch monument met een rijke geschiedenis. Het middelpunt van de (her)ontwikkeling is een 100-meter-hoge woontoren, die waakt als een torenwachter bij de ingang van de binnenstad. Een publiekelijk toegankelijk park biedt ruimte voor ontspanning en natuurbeleving. Een nieuwe hotspot voor Eindhoven, een eerste klas plek om te wonen, te werken en te relaxen.

 

Way of making impact

Met het oog op het verleden bouwt BunkerToren verder aan de toekomst van Eindhoven. De transformatie van de Bunker brengt moderne architectuur samen met een icoon van de naoorlogse architectuur.

BunkerToren slaat een brug tussen het stadscentrum en de noordzijde van station Eindhoven Centraal. Naarmate het zwaartepunt van de Eindhoven verder naar het noorden verschuift, komen ook lokale voorzieningen en daarmee leefomstandigheden verder tot bloei in het gebied. BunkerToren is de perfecte katalysator voor de stedelijke ontwikkeling van Eindhoven.

Architect
Nanne de Ru, Powerhouse Company

"De architectuur van de Bunker markeert een zeer belangrijke periode in de geschiedenis van na-oorlogse architectuur. De brutalistische aard van het ontwerp van Maaskant vraagt om een sterke benadering in het ontwerp van toevoeging."

Ways of making impact

De brutalistische architectuur van de Bunker naar ontwerp van de Nederlandse architect Huig Maaskant is geëtst in het collectieve geheugen van Eindhoven. Binnen de renovatie en uitbreiding is gekozen om de iconische bouwstijl van het originele gebouw behouden. Het ontwerp slaagt erin een dialoog tussen oud en nieuw te creëren.

Een gezonde levensstijl en community building zijn belangrijke speerpunten van de BunkerToren. Om de verticale component van het gebouw beter te benutten, wordt BunkerToren geïntegreerd met mobiele applicaties. Hierdoor wordt interactie en communicatie gestimuleerd, wat bewoners met het gebouw en elkaar verbindt.

Het nieuwe landschap rondom – en op – De Bunker wordt onderdeel van de groene scheg waarin ook de TU-Campus is opgenomen. Een groene toevoeging – die een forse bijdrage levert aan het rainproof maken van Eindhoven – weerklinkt een waardevolle verblijfsplek voor nieuwe en bestaande bewoners.

 

 

Partners

Powerhouse Company
RED Company
DELVA Landscape Architecture & Urbanism
Van Wijnen
Deerns
DVP
IMd Raadgevende Ingenieurs
RHO

Map