EN
Search Menu
‘Ceci n’est pas une maison’: kunstzinnig woongebouw in Zuidas
IMPACT: Press

‘Ceci n’est pas une maison’: kunstzinnig woongebouw in Zuidas

19 april 2024

tenderwinst

Gemeente Amsterdam heeft het plan ‘Ceci n’est pas une maison’ kortweg ‘Ceci’ van Being geselecteerd als winnaar van de tender van kavel 2E, in innovatiedistrict én nieuwe woonbuurt Kenniskwartier, in Zuidas. Being en architect Space Encounters introduceren met ‘Ceci’ een verrassend woongebouw met horeca, kunst en cultuur in Zuidas. ‘Ceci’ brengt verwondering in een overwegend zakelijk disctrict.

verwondering en beleving

‘Ceci’ is een bijzonder ontwerp dat appelleert aan het idee van een parel aan de gracht met horizontale, gekromde overstekken in een lichte, parelmoerachtige kleurstelling. Het gebouw reageert sterk op de omgeving met een hoogstedelijke en meer formele uitstraling aan de Gustav Mahlerlaan en een meer expressieve informele uitstraling aan de waterkant van de Jaddanbaikade. Dankzij een dubbelhoge plint, uitnodigende architectuur en het gebruik van lichtkunst vormt de begane grond een verlengstuk van de openbare ruimte, waar kunst, cultuur, wetenschap en het bedrijfsleven samenkomen. ‘Ceci’ biedt een ontsnapping aan de stedelijke realiteit dankzij de integratie van expressief groen op balkons en dakterrassen en een ‘ondergronds bos’ in de fietsenkelder.

© Proloog
© Proloog

ambities

Wat duurzaamheidsambities betreft heeft het plan hoog gescoord door een goed casco en goede energieprestatie met een energieleverend concept. Being en Space Encounters hebben de integraliteit tussen ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid in de visie opgelost door de toepassing van zonnepanelen in het architectonisch ontwerp. Daarnaast zal de draagconstructie van hout zowel vanaf de buitenkant als aan de binnenkant zichtbaar en tastbaar zijn.

“Onze duurzaamheidsambitie voor Ceci strekt verder dan energie-efficiëntie; we streven naar een gebouw dat welzijn, esthetiek en comfort belichaamt. Met Ceci brengen we creativiteit en zakelijkheid samen, waardoor kruisbestuiving tussen verschillende disciplines en werelden kan ontstaan. Het is daardoor niet alleen een plek om te wonen, maar ook een voedingsbodem voor kunst, cultuur en een bloeiende gemeenschap.”

© Proloog

Innovatiedistrict en woonbuurt Kenniskwartier

Ceci’ maakt straks onderdeel uit van innovatiedistrict én nieuwe woonbuurt in Zuidas, Kenniskwartier. Deze buurt biedt straks in totaal ruimte aan circa 2.700 woningen. De ontwikkeling van kavel 2E bestaat uit maximaal 3.500 m2 bvo programma, waarvan 3.250 m2 bvo bestemd voor circa 25 vrijesector koopwoningen en 250 m2 bvo bestemd voor een commerciële voorziening op de begane grond. De kavel ligt ten westen van de in februari jl. opgeleverde woontoren Stepstone en tegenover The Pulse of Amsterdam, waar eind 2024 woningen, kantoren en voorzieningen, waaronder een bioscoop, worden opgeleverd. Ook de Vrije Universiteit Amsterdam en Amsterdam Universitair Medisch Centrum maken onderdeel uit van Kenniskwartier.

De bouw van ‘Ceci’ zal naar verwachting half 2025 van start kunnen gaan. Met een indicatieve bouwtijd van 1.5 jaar kan het gebouw op zijn vroegst vanaf eind 2026 in gebruik worden genomen.

meer press impact:
Amstelwood: van tankstation naar hout-hybride woontoren
IMPACT: Press

Amstelwood: van tankstation naar hout-hybride woontoren

Het bestaande Esso-tankstation en de voormalige autogarage aan de Ouderkerkerlaan maken plaats voor Amstelwood: de eerste hout-hybride woontoren van Amstelveen.

Being publiceert Impact Report over 2022
IMPACT: Press

Being publiceert Impact Report over 2022

In het Being Impact Report 2022 lees je hoe wij streven naar duurzame impact.

Mediavaert bereikt hoogste punt
IMPACT: Press

Mediavaert bereikt hoogste punt

Met het realiseren van de zesde en laatste verdieping zijn nu de volledige contouren van het nieuwe journalistieke hoofdkwartier zichtbaar. Dankzij de focus op duurzaamheid en innovatie zal het nieuwe kantoor een uitzonderlijk lage CO2-uitstoot hebben.