EN
Search Menu
Koepelgevangenis Breda: BeingxVDD
IMPACT: Press

Koepelgevangenis Breda: BeingxVDD

05 juli 2022

persbericht

Being en VDD Project Development kopen het iconische 19e-eeuwse koepelcomplex ‘De Boschpoort’ in Breda. De Nederlands-Belgische ontwikkelcombinatie komt met hun project ‘Koepel District’ als winnaar uit de bus na een openbare verkoopprocedure van het Rijksvastgoedbedrijf. Met hun visie voor een toekomstgericht en bovenal toegankelijk terrein voor wonen, werken, vrije tijd en cultuur, blazen zij de komende jaren nieuw leven in dit karakteristieke Bredase erfgoed.

Het koepelcomplex ligt centraal in Breda, grenzend aan het Chassé-terrein en de oude binnenstad. Het terrein van ruim 3 hectare omvat diverse monumentale gebouwen, met als blikvanger de indrukwekkende koepelgevangenis. Ook een voormalige vrouwengevangenis, een poortgebouw en verschillende gerechtsgebouwen maken deel uit van het complex.

Levendige herbestemming

De kracht van project ‘Koepel District’ ligt in haar respect voor het bestaande historisch erfgoed in combinatie met duurzame vernieuwing. De komende jaren transformeren VDD Project Development en Being het terrein tot een levendige bestemming die past bij de hedendaagse dynamiek van Breda. Het voorheen gesloten complex wordt hervormd tot een open en doorwaadbaar gebied dat met een divers programma de verbinding zoekt met de Bredase binnenstad.

Reacties

We hebben het afgelopen jaar met veel toewijding gewerkt aan onze visie voor het Koepelcomplex. We zijn blij en trots dat we de kans krijgen om deze historische plek een nieuwe toekomst te geven en bij te kunnen dragen aan de grootstedelijke ambities van de stad. We streven naar een levendige plek voor én van iedereen, en kijken ernaar uit om onze visie samen met de gemeente en inwoners van Breda verder uit te werken.”  Bas van Dam, medeoprichter en -eigenaar  van Being

“Het volledige project vergt een geraffineerde aanpak die rekening houdt met de bewogen en belangrijke geschiedenis van de stad Breda. Met een sterke focus op karakterbehoud en innovatie, zullen we het iconische erfgoed en de volledige monumentale site beschermen en herbestemmen.” – Johan Vandendriessche, managing partner bij VDD Project Development

“Het koepelcomplex is een bijzondere plek voor onze stad. Een centraal gelegen locatie, met een rijke historie. Het winnende plan eert dat verleden en transformeert het terrein tegelijkertijd tot een toegankelijke plek om te wonen, werken en verblijven. We zijn benieuwd naar de uitwerking van de plannen en gaan graag samen, ook met de omwonenden, aan de slag.”  – Daan Quaars, wethouder gemeente Breda

Verkoopprocedure

Acht jaar geleden werd de gevangenis, officieel de Penitentiaire Inrichting de Boschpoort, definitief gesloten. Begin vorig jaar zette het Rijksvastgoedbedrijf het koepelcomplex via een strikte procedure te koop. Op basis van een enquête die door vele inwoners van Breda werd ingevuld, stelde de gemeente een nota van uitgangspunten op. Belangrijke speerpunten waren een internationaal onderscheidend karakter, unieke identiteit, duurzame, toekomstbestendige transformatie en een open relatie met de omliggende gebieden. De Boschpoort is een van de drie koepelcomplexen in Nederland en het laatste dat door het Rijksvastgoedbedrijf wordt verkocht. De overige twee koepelcomplexen, gesitueerd in Haarlem en Arnhem, werden al eerder van de hand gedaan.

Oekraïense vluchtelingen

Momenteel vangen de Bredanaren ongeveer 380 Oekraïense vluchtelingen op in het koepelcomplex. De nieuwe eigenaren zijn voornemens deze opvang voort te zetten en indien mogelijk zelfs verder uit te breiden. In samenwerking met de gemeente en omgeving zal worden nagedacht over de tijdelijke invulling van de locatie, om de vluchtelingen tijdens deze periode een zo aangenaam mogelijk verblijf te gunnen.

Voor het project zullen Being en VDD Project Development samenwerken met de internationaal gerenommeerde architecten OMA(NL), B-Architecten (BE) en DELVA Landscape Architecture & Urbanism (NL).

Bezoek projectpagina
meer press impact:
Start bouw De Oosterlingen
IMPACT: Press

Start bouw De Oosterlingen

De bouw van De Oosterlingen is gestart! Op een van de laatste onbebouwde kavels van Oostenburg verrijzen binnenkort zeven expressieve woongebouwen, die samen een levendig Amsterdams straatje vormen. De realisatie van dit ensemble, gelegen op een van de laatste onbebouwde kavels van het eiland, vormt een belangrijke stap in de transformatie van deze historische scheepswerf tot levendige stadswijk. De oplevering van De Oosterlingen staat gepland voor medio 2026.

‘Ceci n’est pas une maison’: kunstzinnig woongebouw in Zuidas
IMPACT: Press

‘Ceci n’est pas une maison’: kunstzinnig woongebouw in Zuidas

Gemeente Amsterdam heeft het plan ‘Ceci n’est pas une maison’ kortweg ‘Ceci’ geselecteerd als winnaar van de tender van kavel 2E, in innovatiedistrict én nieuwe woonbuurt Kenniskwartier, in Zuidas.

Amstelwood: van tankstation naar hout-hybride woontoren
IMPACT: Press

Amstelwood: van tankstation naar hout-hybride woontoren

Het bestaande Esso-tankstation en de voormalige autogarage aan de Ouderkerkerlaan maken plaats voor Amstelwood: de eerste hout-hybride woontoren van Amstelveen.